• Over ons
 • Contact
 • Mijn Winkelwagen

Mrt04

De ultieme trailschoen?

Ik loop al mijn duurlopen, trainingen en wedstrijden op Vibram FiveFingers. Alleen voor workshops en lessen wil ik nog weleens schoenen aantrekken, omdat ik niet iedereen meteen wil afschrikken (“moet ik straks ook op van die rare dingen lopen?”). Buiten de lessen om zal je me niet snel in een paar gewone hardloopschoenen zien. Behalve als we het over modderige en steile trails hebben. Daarvoor heb ik een apart paar schoenen: de BareGrip 200. Ik heb daarover al eerder een “unboxing”-video gemaakt.

Het is een zeer minimalistische schoen van Inov-8. Hij is “zero drop”, wat wil zeggen dat er geen verschil is in hoogte tussen de voorvoet en de hiel, en hij is zeer flexibel. Ik bedoel maar: welke hardloopschoen kun je opgerold tussen twee vingers houden?

Dit betekent dat je optimaal contact hebt met de grond en dat je voet kan meebuigen met oneffenheden daarin. Dit is goed voor je balans. De noppen boren zich met gemak in modder en zompige ondergrond. Je weet daardoor: als ik mijn voet daar neerzet, blijft hij ook staan, tot ik hem weer optil. Met name op steile, modderige hellingen en op hobbelige of schuin aflopende paadjes is dit heel fijn. Het geeft heel veel vertrouwen, zodat je je niet hoeft in te houden op glibberige stukken. En door de dunne, flexibele zool is het net of de noppen rechtstreeks onder je blote voeten gemonteerd zijn.

Twee weken terug heb ik ze aangehad bij Limburgs Halfzwaarste en ik was dik tevreden over mijn schoenkeuze. Eén dappere jongeman was wel op VFF’s en hij glibberde alle kanten op. Hij vond het niet fijn dat hij helemaal geen grip had. “Maar ja”, zei hij, “ik loop nooit op iets anders”. “Ik ook niet,” zei ik, “behalve onder dit soort omstandigheden. Daarvoor heb ik één paar extra schoenen”. Ook al loop je maar een paar keer per jaar in dit soort terrein, het is de moeite waard om daarvoor specifiek schoeisel te hebben. Voor drogere en hardere trails zijn andere trailschoenen wellicht net zo goed of beter, maar voor nat, modderig en zompig is de BareGrip eerste keus.

Is er dan helemaal geen nadeel aan deze schoen? Jawel, ik vind de voorkant te nauw. Mijn voeten (model “eendenflapper”) zijn eraan gewend dat mijn tenen zich kunnen spreiden aan de voorkant. Dat kan niet in de BareGrip. Mijn tenen protesteren daar luidkeels tegen in de vorm van zere plekjes en blaartjes. Ik heb dat deels ondervangen door in de BareGrips dunne teensokjes aan te doen. Een soort Living Apart Together voor mijn tenen. Dat vinden ze al heel fijn. Daarnaast is het een kwestie van strategisch preventief afplakken: de plekjes waar je in testloopjes zere plekken of blaartjes krijgt, gewoon met één of twee laagjes Leukoplast afplakken. Ik ben Limburgs Halfzwaarste zo zonder blaren doorgekomen, terwijl alles vanaf het begin doorweekt was. Maar als er een keer een VFF met dit soort noppen komt, dan wil ik die beslist hebben.

Als je nog niet helemaal aan “zero drop” toe bent, zijn er van Inov-8 ook nog twee versies van de X-Talon met uiteenlopende “heel-to-toe-drop”. Ze hebben dezelfde noppen, maar nog wel en beetje hak. Op de X-Talons heb ik twee jaar terug erg fijn aan “fell running” in de Lake District gedaan. Al deze schoenen zijn tegenwoordig goed te krijgen in Nederland, zowel in webshops als in fysieke winkels. Mijn paar BareGrips komt overigens van www.natuurlijkhardlopen.nl. Happy trail running!

tags: | |

4 reacties op De ultieme trailschoen?

 1. Anne schreef:

  Hoi Marion, weer een zinnige tekst van je. Net als jij en zovele anderen, heb ik behoefte aan een vff trailschoen. En die is er nu! Hopelijk ook snel in Nederland.
  http://birthdayshoes.com/review-women-s-spyridon-ls

  • marionlooptchi schreef:

   Ja, dat is een mooi begin van VFF en het schijnt dat ze in het najaar met nog een ander trailmodel komen. Maar vergelijk die nopjes eens met de noppen van de BareGrip. Dat is different cook hoor! 🙂

 2. Marjoke schreef:

  Hoe zit het met dergelijke schoenen wat het inlopen betreft? Als je ze alleen zo af en toe draagt maar dan wel meteen met een pittige trailrun, loop je dan geen blessures op omdat de schoenen nog niet ingelopen zijn?

  • marionlooptchi schreef:

   Dit soort schoenen hebben op zich weinig inlopen nodig, ze zijn zo soepel en zacht. Geen demping, geen ondersteuning, net als VFF's eigenlijk. Maar ik heb er wel een paar keer kortere stukken op gelopen in de duinen, vooral ook om erachter te komen of ze toch niet ergens gingen schuren. Dat weet ik nu dus (mijn tenen!) en dat plak ik af.
   Als je helemaal niet gewend bent om op minimalistisch schoeisel te lopen is het een ander verhaal. Je moet schoenen nemen die bij je huidige staat van lopen passen....